Golberg avslører favorittstrekket sitt

Løpende reporter Atle Rømo tok med langrennsstjerne Pål Golberg i Maridalsrunden. Her er løpeskildringen fra Atle.

Flere har sett skiltene, og brukere med sykkel og joggesko har lagt ned mange runder allerede. Hvem som bruker runden vet vi ikke helt, men i dag skulle vi få følge en relativt kjent kar rundt runden. Han er mest kjent for sine prestasjoner med ski på beina og bor bare noen snøballkast unna starten av runden. Dagens løper er Pål Golberg.

På en solfylt mandag sklir vi ut av Langsetløkka og starter på Maridalsrunden. Jeg er ikke helt sikker på runden jeg, men du kjenner vel ganske godt sier Pål til dagen guide, jogger for en dag og liksomjournalist Atle.

Vi finner raskt flyten både på stien og praten. Fra å drømme oss tilbake til den snørike vinteren 2018, stakingens inntog i langrenn, trening, felles kjente, til nedkjøringen fra Sinober til Burås. Den som har fått penger, men som ennå ikke er startet. Det er heldigvis arbeidene på Maridalsrunden, og det er Pål glad for. Han er positiv til slike prosjekter og mener det er bra både for vanlige dødelige og toppatleter med merking og km-angivelser. Det er både motiverende og veldig nyttig når man ikke er lommekjent.

Når vi passerer Lurhølet snakker vi om hvordan det tidligere var å lete etter svillene som var strødd utover der som et Mikado i XL-format. Pål er ikke redd for myra, men den sør for Dovre er han ikke så fan av. Trøndermyra synes han er ganske så ok, men han er veldig happy for jobben dugnadsgjengen har lagt ned i denne delen av traseen.

Turens første korte stopp kommer på grusen før klatringen fra Mobekken. Litt påfyll må vi ha. Pål har allerede et par rulleskitimer i banken, og tenker at en kombiøkt med en rolig 2-timer på beina var en fin måte å få godt med timer i resursperioden han er inne i. Han finner det motiverende å variere øktene.

Opp grusbakken går praten litt tyngre for guiden enn for «gjesten», men noe gjest er han ikke lengre i marka. Han bruker både Lillomarka og Nordmarka aktivt mellom samlinger, og om vinteren er han å finne både i marka og i anleggene i Holmenkollen, Linderudkollen og Lillomarka Arena. Han er godt kjent og bruker stiene mye, men mener det noen steder er blitt nesten litt for mange stier og tenker at vi kanskje kunne sett mer til Mellom-Europa og lært litt om tilretteleggingen de utfører der hvor de samler/styrer trafikken noe mer.

Ned fra Vaggestein viser jeg han noen av utfordringene som oppstår når det blir litt vått. Det blir mindre blaut-høl og vipps så oppstår det et alternativspor. Akkurat disse nesten nede ved åkern står på dugnadslista så vi skal nok få orden på dette 😊

Et kort stykke asfalt og så på vei ned mot Dausjøen. Da kommer det plutselig; dette er favoritt-strekket mitt, men egentlig motsatt vei altså. Her er det så slakt at Pål hadde staket, men for dem som har sett ham gå diagonalgang eller dobbelttak med fraspark vet at det er noe av det vakreste du kan se i langrenn.

Når jeg spør om hva som motivere en 32-åring til å krumme nakken og gå på enda flere sesonger, er det rentene fra langsiktige investeringer i teknikk, kapasitet og styrke han ønsker å ta ut. Erfaringen og den jobben har ført til den stabiliteten han har vist i løypene de siste årene og han sier det blir vanskelig å finne en jobb som topper den han har i dag. For fremtiden har han en plan om å bygge rundt familien på 4, og det gjerne på Kjelsås. Han trekker også frem friheten han som langrennsløper har som et privilegium og det å være ute i naturen som en stor motivasjonsfaktor.

Videre på stiene og forbi Sander gård kommer vi inn på boligmarked i regionen uten annen konklusjon enn at det er luksus å bo så nære marka når man er glad i å trene her ute, men at det koster.

Før vi aner det har vi faktisk løpt litt feil og vi er plutselig tilbake på Langsettløkka.

Så der kan dere se. Alt dette og enda litt mer rekker man å skravle om på et par timer rundt Maridalsrunden. Så hva med å invitere med deg naboen, en kollega eller stå opp tidlig på lørdag og ta runden alene mens resten av byen er i dvale?

Det å lage ruter i Strava liker Pål godt og det har flere ganger ført ham steder han ellers neppe hadde vært. Ønsker du å følge Pål og bli inspirert av treningen hans, så er dette link til dagens Strava-økt i runden:


https://www.strava.com/activities/7719364310?fbclid=IwAR3kVYaQsDXpCFX5VBgBvXVSAhu1bSHsh9rcX2Mv4sa3zO4rb5V6lZCj-sg

Måtte det bli en fin og god treningshøst på deg som leser og på Pål.

God tur hilsen Atle

Del